Anna Olson

Kurczak w maślance


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak w maślance
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Marynata:

4 szklanki maślanki

¼ szklanki musztardy diżońskiej

3 łyżki miałkiej soli

4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego



Reszta składników:

2 kurczaki do pieczenia o wadze po 1,75 kg, pokrojone porcje

6 szklanek mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżka grubej soli

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

6 szklanek oleju arachidowego lub rzepakowego do smażenia



Przygotowanie:

Zrób marynatę: wymieszaj maślankę z musztardą, solą i obydwoma rodzajami pieprzu. Zalej nią pokrojone na kawałki kurczaki, przykryj i wstaw do lodówki przynajmniej na 6 godzin (a najlepiej na 24), od czasu do czasu przekładając. Przed smażeniem wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz pieprzem i rozsyp na dużym, płaskim talerzu. Wyjmij kawałki kurczaka z marynaty i od razu obtocz je w mące. Niech poleżą w mące, zanim olej się rozgrzeje – od czasu do czasu obracaj kawałki kurczaka, żeby mąka dobrze do nich przywarła.

Wlej olej do dużego garnka o grubym dnie takiej wielkości, by olej sięgał najwyżej do połowy. Rozgrzej olej na średnim ogniu do temperatury 180 stopni C (warto mieć specjalny termometr). Włóż ostrożnie do oleju 4 kawałki kurczaka i zmniejsz płomień. Smaż kawałki 5 min, regulując ogrzewanie tak, żeby utrzymać temperaturę pomiędzy 145 a 150 stopni C (olej powinien stale wrzeć), a następnie odwróć mięso na drugą stronę. Smaż kolejne 7 min, ponownie odwróć kawałki i smaż ok. 3 min. Wyłóż kawałki kurczaka na ręcznik papierowy rozłożony na blasze do pieczenia i sprawdź, czy mięso jest gotowe, przekrawając je lub badając temperaturę jego wnętrza sondą. Rozgrzej olej ponownie do temperatury 180 stopni C i usmaż w ten sam sposób resztę kurczaka. Usmażone mięso można przełożyć, po usunięciu papierowego ręcznika, na blachę do pieczenia i przechować do chwili podania w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni C. Kurczaka można także ochłodzić w lodówce przez noc i zabrać np. na przyjęcie piknikowe.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Wołowina po prowansalsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mielone kotlety z sarny z chlebowo-grzybowym sosem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Smażone kawałki królika z zielonym groszkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.