Roger Mooking

Kurczak w kokosowej panierce


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak w kokosowej panierce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

sos miętowy

1 duży pęczek mięty (liście)

skórka i sok 1 limety

1 szklanka mleka kokosowego

1 łyżeczka cukru

sól



Kurczak w kokosowej panierce:

1 kurczak podzielony na części

2 łyżki oleju roślinnego

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)

2 łyżeczki czosnku granulowanego

1 szklanka panko (lub bułki tartej)

1 szklanka niesłodzonych wiórków kokosowych

sól

pieprz



Sos miętowy:

Wszystkie składniki włóż do blendera i miksuj, aż otrzymasz gładką masę. Przełóż do miski i wstaw do lodówki.



Kurczak w kokosowej panierce:

Podgrzej piekarnik do temperatury 190°c. Wyłóż blachę pergaminem. Kawałki kurczaka włóż do miski, skrop olejem, wymieszaj. Dopraw pieprzem kajeńskim i czosnkiem granulowanym. Zamieszaj. Do torebki wsyp panko i wiórki kokosowe. Kawałki kurczaka wsadzaj partiami do torebki, zamykaj ją i potrząsaj, aż kurczak pokryje się wiórkami i panko. Wyjmij kawałki kurczaka z torebki i układaj na blasze.

Postępuj tak ze wszystkimi kawałkami kurczaka. Piecz w piekarniku, aż kurczak będzie gotowy i zarumieni się (ok. 45 min). Podawaj z sosem miętowym.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Curry z baraniny w mleku kokosowym
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Faszerowane bakaliami udka kurczaka
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Polędwica po budapeszteńsku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Gicz jagnięca w korzennym sosie
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

tyranus_86

postów: 1

29.04.2014 02:05

CYTUJ

Robiłem ostatnio i rewelacja!:) Bardzo łatwe, tanie, a przede wszystkim mega smaczne:)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.