Sophie Grigson

Kurczak w czerwonym tajskim curry


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Kurczak w czerwonym tajskim curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 małe cebule

2 czubate łyżki czerwonej pasty curry

400 g mięsa z kurzych udek lub piersi

200 ml śmietanki kokosowej

2 liście limonki kaffir

1 szklanka wrzątku

1 świeży ananas

garść posiekanej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Cebulę pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni, aż zbrązowieje. Zdjąć cebulę z patelni i zlać ciecz, pozostawiając na niej tylko trochę oleju. Włożyć na patelnię pastę curry i podsmażyć przez ok. 1 min.
Dodać mięso pokrojone w półtoracentymetrową kostkę i podsmażać przez ok. 3 – 4 min. Zalać mięso śmietanką kokosową, doprawić sosem rybnym i sokiem z limonki. Dodać podsmażoną wcześniej cebulę i dolać tyle wrzątku, żeby sos przykrył mięso. Podgrzewać przez 10 min, żeby kurczak się ugotował.
Gdy sos zgęstnieje i zrobi się lekko kremowy, dodać pokrojonego w półtoracentymetrową kostkę ananasa. Dusić przez 2 - 3 min, żeby ananas się zagrzał i nadał potrawie słodki smak. Dodać kolendrę, zamieszać. Podawać z ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Befsztyk na różne sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczone ziemniaki faszerowane kaszanką
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tatar
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.