Lucinda Scala  Quinn

Kurczak w curry


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak w curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kurczaki po 1½ kg

sok i otarta skórka z 2 limonek

½ szklanki oleju

2 łyżki masła (opcjonalne)

3 niewielkie cebule posiekane

4 ząbki czosnku

posiekane

4 łyżki przyprawy curry

3 pomidory posiekane lub ¼ szklanki sosu pomidorowego

1 papryczka scotch bonnet (dowolnego koloru) plus 2-4 plasterków

2 łyżeczki soli

¾ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

4 szklanki wody

 

 

Przygotowanie:


Kurczaki opłukać wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć na kawałki i włożyć do dużej miski (grzbiet, szyjki, końcówki skrzydełek odłożyć na rosół lub wywar). Wycisnąć sok z limonki do mięsa, dodać startą skórkę, dobrze wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać na dużym ogniu ¼ szklanki oleju i 1 łyżkę masła. Osuszyć mięso i ostrożnie ułożyć połowę mięsa na patelni. Smażyć 3-4 minuty po jednej stronie, potrząsając patelnią. Odwrócić, smażyć kolejne 3 minuty na złoty kolor. Wyjąć, odstawić. Zlać tłuszcz, wytrzeć patelnię, wlać pozostałe ćwierć szklanki oleju i 1 łyżkę masła, usmażyć resztę mięsa. Zlać tłuszcz, pozostawiając 2 łyżki, zmniejszy ogień na średni, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 1 minutę, mieszając. Uważać, by nie przypalił się czosnek. Dodać curry, smażyć 1 minutę, mieszając aż do dna. Dodać pomidory, papryczkę scotch bonnet (całą i plasterki), sól i pieprz. Mieszać dokładnie, aż do dna. Dodać wodę i znów dobrze wymieszać. Włożyć kurczaka. Zagotować, zmniejszyć ogień. Przykryć, dusić 45 minut do miękkości.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina z pól ryżowych
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kefta z jagnięciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Hamburgery
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rostbef z szalotkami marynowanymi w soku z buraków
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Polędwiczki wieprzowe a la Wellington
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.