Kurczak upieczony w skorupie solnej

Przepis z programu Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

Kurczak upieczony w skorupie solnej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki pieczeni:

4 młode kurczaki ważące po ok. 450g

4 szalotki lub 2 średnie cebule pocięte w ćwiartki

2 cytryny pocięte w ćwiartki

skórka starta z 2 cytryn

2 łyżki stołowe grubo pokrojonych liści szałwii

4 obrane ząbki czosnku

4 liście laurowe

4 goździki

8 świeżych liści szałwii

świeżo zmielony czarny pieprz



Składniki skorupy solnej:

1 kg pszennej mąki chlebowej

675 g gruboziarnistej soli morskiej

piana z 3 białek

1 żółtko

600 ml wody (plus do dolania)

mąką do podsypywania



Przygotowanie kurczaków:

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Na mięso wyciśnij sok z połowy cytryny, włóż ją do wnętrza. Dodaj 4 kawałki szalotki, pół łyżeczki posiekanych liści szałwii i ząbek czosnku. Połóż 2 listki szałwii na piersi kurczaka, posyp tartą skórką cytrynową, połóż liść laurowy, dopraw czarnym pieprzem. Tak samo przygotuj pozostałe kurczaki.



Przygotowanie skorupy solnej:

W misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj żółtko i pianę z białek. Dolej dość wody, aby zagnieść ciasto. Przykryj i wstaw na 15-20 min do lodówki. Zagnieć na gładką masę. Podziel na 4. Rozwałkuj na oprószonej mąką desce na grubość 5 mm. Na placku umieść kurczaka. Starannie owiń. Otwory zaklej ciastem. Połóż na brytfannie. Wstaw do piekarnika. Kurczak o wadze 340-450 g będzie się piekł przez 30-40 minut. Rozbij skorupę i podaj mięso. Jeśli podajesz kurczaka w skorupie, dopilnuj, żeby nikt jej nie zjadł.



Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”, odc. 2

powrót

Podobne przepisy

Pieczony boczek
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kurczak w maśle z pilawem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka
Knedle z brukselką z górnej adygi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.