Jacques Reymond

Kurczak tikka


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kurczak tikka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Czerwona pasta masala

1 łyżka drobno startego imbiru

1 łyżka zmiażdżonego czosnku

1 łyżeczka mielonego białego pieprzu

½ łyżeczki mielonego zielonego kardamonu

1½ łyżeczki chili w proszku

sól morska w płatkach, do smaku



Dodatkowo

500 g owczego jogurtu naturalnego

2 łyżki soku z limonki

500 g filetu z piersi kurczaka bez kości, pokrojonego na 5-centymetrowe kawałki

½ posiekanych liści kolendry

1 czerwona cebula, pokrojona na plasterki

kilka nitek szafranu



Przygotowanie

Utrzyj składniki masali na gładką pastę i wymieszaj ją z jogurtem. Dodaj sok z limonki, wymieszaj i wlej marynatę do miski. Zanurz w niej kawałki kurczaka i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godz. (a najlepiej na całą noc). Grilluj albo smaż kawałki kurczaka przez 5-10 min, aż będzie złocisty ze wszystkich stron. Dodaj szafran. Podawaj na gorąco z dodatkiem soku z limonki, kolendry i krążków cebuli.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w kokosowej panierce
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pulled pork – wieprzowina długo pieczona
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Sztuka mięsa Franciszka Józefa
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Gęś duszona z majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasztet z wątróbek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.