Jacques Reymond

Kurczak tikka


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kurczak tikka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Czerwona pasta masala

1 łyżka drobno startego imbiru

1 łyżka zmiażdżonego czosnku

1 łyżeczka mielonego białego pieprzu

½ łyżeczki mielonego zielonego kardamonu

1½ łyżeczki chili w proszku

sól morska w płatkach, do smaku



Dodatkowo

500 g owczego jogurtu naturalnego

2 łyżki soku z limonki

500 g filetu z piersi kurczaka bez kości, pokrojonego na 5-centymetrowe kawałki

½ posiekanych liści kolendry

1 czerwona cebula, pokrojona na plasterki

kilka nitek szafranu



Przygotowanie

Utrzyj składniki masali na gładką pastę i wymieszaj ją z jogurtem. Dodaj sok z limonki, wymieszaj i wlej marynatę do miski. Zanurz w niej kawałki kurczaka i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godz. (a najlepiej na całą noc). Grilluj albo smaż kawałki kurczaka przez 5-10 min, aż będzie złocisty ze wszystkich stron. Dodaj szafran. Podawaj na gorąco z dodatkiem soku z limonki, kolendry i krążków cebuli.

powrót

Podobne przepisy

Chrupiąca wołowina hoi an
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Tatar
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Ragoût z wołowiny i ciecierzycy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak gotowany w glinianym garnku
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.