Jamie  Oliver

Kurczak tikka masala


Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak tikka masala
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

800 g piersi kurczaka z wolnego wybiegu, bez skóry i kości

1 płaska łyżeczka mielonych goździków

1 płaska łyżeczka mielonego kminu

2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki

2 czubate łyżeczki przyprawy garam masala

3 cytryny

6 ząbków czosnku

1 kawałek imbiru (ok. 5 cm)

6 czubatych łyżek jogurtu naturalnego

3 świeże, zielone lub żółte chilli



Sos:

2 cebule

1 kostka bulionu drobiowego

2 puszki (po 400 g) mleka kokosowego

1 pęczek naci kolendry (30 g)

1 płaska łyżka mielonej kolendry

2 płaskie łyżeczki kurkumy

6 łyżek mielonych migdałów

2 puszki (po 400 g) całych pomidorów bez skóry

4 ząbki czosnku

1–2 świeże, czerwone chilli

oliwa



Do podania:

jogurt naturalny, sok z cytryny, nać kolendry

ugotowany ryż basmati lub placki paratha (patrz osobny przepis)



Przygotowanie:

Wsyp goździki, kmin, paprykę i garam masala na patelnię, podpraż przez 1 minutę i przesyp do dużej miski.

Dodaj sok i skórkę otartą z 1 cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, obrany, starty na drobnej tarce imbir, jogurt i 1 łyżeczkę soli. Wszystko razem wymieszaj.

Pokrój kurczaka na kawałki wielkości 5 cm, wrzuć do marynaty, wymieszaj i odstaw do zamarynowania na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Wyjmij mięso z lodówki i odstaw, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Niezbyt ciasno nadziej na szpadki, na przemian z pokrojonymi na kawałki pozostałymi cytrynami i papryczkami chilli.

Zrób sos: obierz cebulę i czosnek, pokrój na cienkie plasterki, chilli też. Wrzuć na dużą patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy. Mieszając smaż na średnim ogniu około 20 minut.

Dodaj drobno posiekane łodygi z naci kolendry (liście zachowaj na później), mieloną kolendrę, kurkumę i migdały, zamieszaj i smaż 2 minuty. Wrzuć pomidory, rozkruszoną kostkę bulionu, wlej 300 ml wrzątku i mleko kokosowe. Gotuj 25 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Osól do smaku.

Gdy przyjdzie pora na jedzenie, skrop szaszłyki oliwą i obracając od czasu do czasu, piecz 10-12 minut na grillu lub bardzo gorącej patelni grillowej, aż mięso się zrumieni.

Skrój mięso ze szpadek wprost do sosu, wymieszaj i podgrzewaj razem przez 2 minuty, dopraw jogurtem i sokiem z cytryny, posyp liśćmi kolendry.

Nałóż na talerze porcje ryżu, zrób dołek w środku, wlej sos, skrop jogurtem, posyp liśćmi kolendry, dołóż placki paratha i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Łata wołowa z anyżem gwiazdkowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Klopsiki z sałatką z arbuza i dzikim ryżem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Pikantne szaszłyki z jagnięciny i orzechów nerkowca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.