Kurczak tikka masala

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kurczak tikka masala
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Na marynatę:

750 g piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę 2,5 cm

½ łyżeczki mielonej kurkumy

sok z ½ limonki

100 g jogurtu greckiego

½ łyżeczki garam masali

1 łyżeczki pasty z imbiru i czosnku

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonej czerwonej chili

1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 ½ łyżki oleju o neutralnym smaku



Na sos masala:

½ łyżeczki zmiażdżonych nasion kminu

1 łyżka masła (lub więcej, wedle smaku)

kawałek świeżego imbiru o długości 4 cm (drobno posiekanego)

2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane

2 zielone chili, drobno posiekane

1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana

2 pomidory, bez pestek, pokrojone w kostkę

1-2 łyżki kwaśnej śmietany (niekoniecznie)

1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej

chlebek paratha



Przygotowanie:

Marynata: umyj kurczaka. Umieść w naczyniu, wmieszaj kurkumę i sok z limonki. Odstaw na 30 minut.

Połącz pozostałe składniki na marynatę z kurczakiem i dopraw solą morską. Wytrzyj krawędzie naczynia, nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na noc.

Rozgrzej grill do maksimum. Lekko natłuść folię aluminiową. Ułóż kurczaka na grillu, na folii. Kawałki mięsa nie powinny się stykać. Grilluj, aż kurczak się przypiecze (ok. 4-6 minut), ale go nie przesusz. Zdejmij z grilla i odstaw.



Masala: rozgrzej dużą patelnię i delikatnie upraż kmin. Pamiętaj, nie chodzi o kmin mielony, ale o lekko zmiażdżone w moździerzu nasiona. Potrząsaj patelnią, żeby kmin się nie przypalił. Dodaj masło. Kiedy się spieni, wmieszaj imbir, czosnek i zieloną chili. Smaż, aż czosnek się zrumieni. Wmieszaj cebulę i smaż, aż zmięknie. Odciśnij pomidory na sicie. Sok, który wyciekł, wlej na patelnię, następnie dodaj miąższ pomidorowy i wymieszaj z cebulą. Kiedy pomidory zmiękną, wmieszaj kurczaka, dodaj śmietanę i kolendrę. Dopraw do smaku i podaj z chlebkiem paratha.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety cielęce z balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Schabowe z ziarnami słonecznika
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Cevapi z carpaccio z arbuza i serem feta
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Gęsia wątróbka z sosem wiśniowo–sękaczowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny, Podroby
Wieprzowina vindaloo
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.