Kurczak tikka masala

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kurczak tikka masala
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kurczak:

pierś kurczaka

400 g jogurtu

łyżka przyprawy garam masala

łyżka papryki

2 i pół łyżeczki imbiru

sos chili



Sos:

3 łyżeczki natki kolendry

łyżka drobno posiekanego imbiru

pół łyżeczki posiekanego czosnku

łyżeczka przyprawy garam masala

łyżeczka mielonego kminu

szczypta pieprzu kajeńskiego

2 i pół łyżeczki soli

3 łyżeczki ghee

łyżka papryki

oliwa

słoiczek przecieru pomidorowego

100 g drobno posiekanej cebuli

600 g pokrojonych świeżych pomidorów



Przygotowanie:

Do pokrojonej w kostkę piersi kurczaka dodać jogurt, garam masalę, imbir, sos chili, pieprz kajeński i paprykę. Dosolić do smaku. Odstawić, żeby mięso się zamarynowało, a następnie nabić na patyczki do szaszłyków. Posiekaną cebulę, imbir i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać ghee, paprykę, kmin, pomidory i gotować przez kilka minut. Kurczaka upiec na grillu. Podawać z ryżem i sosem.



powrót

Podobne przepisy

Fasolka w stylu kreolskim z kiełbasą andouille i ryżem
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Pieczeń po bawarsku z plackami ziemniaczanymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Bollito misto
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kotlety Pożarskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Potrawka mięsna z cebulkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.