Kurczak tikka masala

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kurczak tikka masala
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kurczak:

pierś kurczaka

400 g jogurtu

łyżka przyprawy garam masala

łyżka papryki

2 i pół łyżeczki imbiru

sos chili



Sos:

3 łyżeczki natki kolendry

łyżka drobno posiekanego imbiru

pół łyżeczki posiekanego czosnku

łyżeczka przyprawy garam masala

łyżeczka mielonego kminu

szczypta pieprzu kajeńskiego

2 i pół łyżeczki soli

3 łyżeczki ghee

łyżka papryki

oliwa

słoiczek przecieru pomidorowego

100 g drobno posiekanej cebuli

600 g pokrojonych świeżych pomidorów



Przygotowanie:

Do pokrojonej w kostkę piersi kurczaka dodać jogurt, garam masalę, imbir, sos chili, pieprz kajeński i paprykę. Dosolić do smaku. Odstawić, żeby mięso się zamarynowało, a następnie nabić na patyczki do szaszłyków. Posiekaną cebulę, imbir i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać ghee, paprykę, kmin, pomidory i gotować przez kilka minut. Kurczaka upiec na grillu. Podawać z ryżem i sosem.



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.