Paul Merret

Kurczak tikka masala


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kurczak tikka masala
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 piersi kurczaka

pokrojone na 2,5 centymetrowe kawałki

 

 

Przygotowanie:


Na suchej patelni podprażyć nasiona kminu, aby uwolnić aromat. Rozetrzeć w moździerzu na proszek, dodać czosnek i imbir, rozetrzeć. Przełożyć do miski, dodać pozostałe przyprawy oraz jogurt, koncentrat pomidorowy i sok z cytryny, wymieszać natychmiast, żeby jogurt się nie ściął. Pokroić piersi kurczaka na niewielkie kawałki, włożyć do marynaty jogurtowej. Wymieszać, aby mięso pokryło się marynatą, przykryć folią, odstawić do lodówki, najlepiej na noc, a co najmniej na 4 godziny. Rozgrzać grill lub patelnię grillową. Na patyczki do szaszłyków nawlekać po cztery kawałki kurczaka. Piec z obu stron na rozgrzanym grillu. Podawać z sosem masala (patrz osobny przepis).

powrót

Podobne przepisy

Kurczak satay
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kaczka duszona w occie balsamicznym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażony kurczak w tymiankowej marynacie
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szaszłyk drobiowy z ananasem i cytrynowym jogurtem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.