Paul Merret

Kurczak tikka masala


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kurczak tikka masala
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 piersi kurczaka

pokrojone na 2,5 centymetrowe kawałki

 

 

Przygotowanie:


Na suchej patelni podprażyć nasiona kminu, aby uwolnić aromat. Rozetrzeć w moździerzu na proszek, dodać czosnek i imbir, rozetrzeć. Przełożyć do miski, dodać pozostałe przyprawy oraz jogurt, koncentrat pomidorowy i sok z cytryny, wymieszać natychmiast, żeby jogurt się nie ściął. Pokroić piersi kurczaka na niewielkie kawałki, włożyć do marynaty jogurtowej. Wymieszać, aby mięso pokryło się marynatą, przykryć folią, odstawić do lodówki, najlepiej na noc, a co najmniej na 4 godziny. Rozgrzać grill lub patelnię grillową. Na patyczki do szaszłyków nawlekać po cztery kawałki kurczaka. Piec z obu stron na rozgrzanym grillu. Podawać z sosem masala (patrz osobny przepis).

powrót

Podobne przepisy

Grzanki ze szpikiem wołowym i chimichurri
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Terrina z kaczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jagnięcina mechoui
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Pieczone kurczę z opiekanymi warzywami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Wątróbka z malinami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.