Paul Merret

Kurczak tikka masala


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kurczak tikka masala
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 piersi kurczaka

pokrojone na 2,5 centymetrowe kawałki

 

 

Przygotowanie:


Na suchej patelni podprażyć nasiona kminu, aby uwolnić aromat. Rozetrzeć w moździerzu na proszek, dodać czosnek i imbir, rozetrzeć. Przełożyć do miski, dodać pozostałe przyprawy oraz jogurt, koncentrat pomidorowy i sok z cytryny, wymieszać natychmiast, żeby jogurt się nie ściął. Pokroić piersi kurczaka na niewielkie kawałki, włożyć do marynaty jogurtowej. Wymieszać, aby mięso pokryło się marynatą, przykryć folią, odstawić do lodówki, najlepiej na noc, a co najmniej na 4 godziny. Rozgrzać grill lub patelnię grillową. Na patyczki do szaszłyków nawlekać po cztery kawałki kurczaka. Piec z obu stron na rozgrzanym grillu. Podawać z sosem masala (patrz osobny przepis).

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.