Kurczak tandoori

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 22)
trudność: łatwe

Kurczak tandoori
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kurczak podzielony na części

łyżeczka szafranu

6 łyżek soku z cytryny

3 łyżeczki soli

pół pęczka kolendry

pół pęczka mięty

półtorej łyżeczki nasion kolendry

łyżeczka kminu

posiekany dwucentymetrowy kawałek imbiru

2 ząbki czosnku

kłącze kurkumy

łyżka czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)

pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego

700 ml jogurtu

 

 

Przygotowanie:


Kawałki kurczaka ponacinać, skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą. Kmin uprażyć z kolendrą. Szafran, pieprz kajeński, kmin i kolendrę rozetrzeć w moździerzu. Dodać jogurt, czosnek, posiekaną miętę, natkę kolendry i odrobinę barwnika spożywczego. Wymieszać i zalać kurczaka. Marynować od 12 do 24 godzin, następnie nabić mięso na szpadkę i upiec na grillu. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.