Kurczak tandoori

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kurczak tandoori
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

ok. 1 kg kawałków kurczaka z kością

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki startego świeżego imbiru

2 łyżki drobno posiekanego czosnku

1 łyżeczka zmielonych nasion kozieradki (lub suszonych liści)

5 łyżek oleju z gorczycy

1,5 łyżeczki przyprawy garam masala

2 łyżeczki mielonego kminu

2,5 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżeczki czerwonego chilli w proszku

2-4 łyżeczki tandoori masala lub papryki w proszku

1 łyżeczka soli

150 g gęstego jogurtu



Do podania: posiekana nać kolendry



Przepis na kurczaka

Umieścić kurczaka w misce (ew. usunąć skórę), dodać sok z cytryny, imbir i czosnek i wymieszać. Dodać kozieradkę i olej z gorczycy, obtoczyć mięso. Cały czas mieszając, dodać garam masala, kmin, kolendrę, chilli, tandoori masala (lub paprykę) i sól. Na koniec dodać jogurt i dobrze wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, można na całą noc. Wyjąć z lodówki 1 godzinę przed pieczeniem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć kurczaka na blachę (pozostałą marynatę wylać) i piec w górnej części piekarnika ok. 20 minut (nakłuć szpikulcem mięso w najgrubszym miejscu, wypływający sok powinien być przezroczysty). Przełożyć kurczaka na półmisek, posypać nacią kolendry i podawać z raitą. To danie jedno z czołowych dań z kuchni indyjskiej.





powrót

Podobne przepisy

Empanady z grilla
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Kotleciki z kaszanki z puree ziemniaczanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina w piwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruziński kebab, lawasz i ciepła sałatka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia gruzińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.