Kurczak satay

Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Kurczak satay
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

2 piersi kurczaka



Marynata:

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju słonecznikowego

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki kurkumy

2 łyżki cukru

2 łyżeczki kolendry

pół łyżeczki kminu

kawałek trawy cytrynowej utłuczony w moździerzu



Wymieszać składniki marynaty. Kurczaka pokroić w poprzek włókien i marynować pół godziny. Następnie wbić kawałki kurczaka na szpikulec i upiec na ruszcie.



Sos do kurczaka:

500g solonych orzeszków ziemnych

3 łyżki cukru

Pół łyżeczki kurkumy

Pół łyżeczki czosnku w proszku

Pół łyżeczki kminu

2 łyżeczki kolendry

1 łyżeczka chili



Orzeszki z przyprawami zemleć. Zagotować cztery szklanki wody i wsypać mielone orzeszki. Gotować 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy część wody

wyparuje i sos zgęstnieje, polać nim upieczonego kurczaka.

powrót

Podobne przepisy

Koźlęce kotleciki zapieczone pod serami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Boeuf Stroganow
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.