Kurczak satay

Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Kurczak satay
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

2 piersi kurczaka



Marynata:

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju słonecznikowego

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki kurkumy

2 łyżki cukru

2 łyżeczki kolendry

pół łyżeczki kminu

kawałek trawy cytrynowej utłuczony w moździerzu



Wymieszać składniki marynaty. Kurczaka pokroić w poprzek włókien i marynować pół godziny. Następnie wbić kawałki kurczaka na szpikulec i upiec na ruszcie.



Sos do kurczaka:

500g solonych orzeszków ziemnych

3 łyżki cukru

Pół łyżeczki kurkumy

Pół łyżeczki czosnku w proszku

Pół łyżeczki kminu

2 łyżeczki kolendry

1 łyżeczka chili



Orzeszki z przyprawami zemleć. Zagotować cztery szklanki wody i wsypać mielone orzeszki. Gotować 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy część wody

wyparuje i sos zgęstnieje, polać nim upieczonego kurczaka.

powrót

Podobne przepisy

Duszony kurczak z pomidorami i fenkułem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Pierś indyka nacierana papryką
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina po prowansalsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kugiel z wędzonym kurczakiem i sałatką z pikli
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.