Paul Merret

Kurczak podwójnie faszerowany


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak podwójnie faszerowany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

150 g masła

750 ml świeżego bulionu drobiowego

6 plastrów suszonej szynki (parmeńskiej albo Serrano)

4 w całości

2 drobno posiekane

220 g czerstwej bagietki

pokrojonej w kostkę o boku 1 cm

75 g pancetty

pokrojonej na skwarki

60 g natki pietruszki o płaskich liściach

umytej i drobno posiekanej

2 średnie szalotki

obrane i drobno posiekane

skórka otarta z 1 cytryny

cały kurczak (2,2 kg)

10 świeżych liści szałwii

2-3 łyżki oliwy

sól i świeżo mielony pieprz

1 kg ziemniaków

obranych i przekrojonych na połówki

1 biała cebula

obrana i drobno posiekana

ziarno z 3 kolb kukurydzy

garstka listków świeżego tymianku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Stop w rondlu masło, dolej 250 ml bulionu i starannie wymieszaj. W dużej misie zmieszaj posiekane plasterki szynki, pokrojoną bagietkę, pancettę, 30 g natki, szalotki i skórkę z cytryny. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zmieszaj farsz ze stopionym masłem z bulionem i odstaw na 15-20 min, żeby bułka nasiąkła. Wilgotnymi palcami delikatnie oderwij skórę od piersi kurczaka aż po skrzydełka. Sklej odrobiną wody po 2 plasterki szynki i wsuń po obu stronach pod skórę na piersi kurczaka. W ślad za szynką wsuń po kilka liści szałwii z każdej strony. Wyciśnij z farszu nadmiar płynu i nafaszeruj jamę brzuszną kurczaka. Ułóż kurczę na blasze do pieczenia stroną piersiową do dołu. Ponakłuwaj skórę kurczaka drewnianą szpadką do szaszłyków i natrzyj oliwą, solą i pieprzem. Wstaw kurczaka do piekarnika i piecz przez godzinę – półtorej. Następnie odwróć go piersią do góry i dopiecz przez 20 - 30 min, aż skórka będzie chrupiąca i złocista, a sok wypływający z mięsa po nacięciu w miejscu połączenia tułowia z udkiem będzie przezroczysty. Przełóż kurczaka na ciepły półmisek, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 min na bok (zachowaj sos zgromadzony w brytfance). Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 min), odcedź, dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i wymieszaj z garstką posiekanej natki. Trzymaj je w cieple. Dolej do brytfanki pozostałe 500 ml bulionu drobiowego i podgrzej na średnim płomieniu, aż płyn zawrze. Gotuj jeszcze 4-5 min, aż sos zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Rozgrzej pozostałe 50 g masła w rondlu, dodaj cebulę i ziarna kukurydzy okrojone z kolb, wymieszaj je ze stopionym masłem, przykryj pokrywką i podgrzej przez 5 min, aż zmiękną. Dodaj tymianek, sól i pieprz do smaku i rozgnieć kukurydzę praską do ziemniaków albo widelcem na kremową masę. Podziel kurczaka między 4 talerze, dodaj porcję ziemniaków i kukurydzy, i polej sosem z brytfanki.

powrót

Podobne przepisy

Forszmak
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jagnięcina duszona w winie beaujolais
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

vio.p

postów: 1

04.03.2012 19:11

CYTUJ

właśnie dziś robiłam na "proszony obiad".Pyyycha...Trochę go zmieniałam i dostosowałam do swoich reali,szynkę parmeńska zastąpiłam salami a szałwię zamieniłam na naszą natkę pietruchy.
polecam :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.