Kurczak po portugalsku

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Kurczak po portugalsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cały kurczak

1 cytryna

1 papryczka chili

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka kolendry

4 ząbki czosnku

3 liście laurowe

½ filiżanki oliwy

½ czerwonej cebuli

suszone oregano

świeży rozmaryn

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Kroimy kurczaka na kawałki. Usuwamy mostek. Nacinamy mięso, żeby marynata dostała się w każdy zakątek. Wkładamy kawałki kurczaka do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy skórki z wyciśniętego owocu. Dodajemy suszone oregano, papryczkę chili, wędzoną paprykę, kmin, kolendrę i słodką paprykę. Siekamy czosnek i czerwoną cebulę na grube kawałki. Wrzucamy do miski. Dodajemy świeży rozmaryn, liście laurowe, pieprz, sól i oliwę extra vergine. Mieszamy wszystkie składniki. Upewniamy się, że marynata dostała się we wszystkie zakamarki. Odstawiamy mięso w marynacie na mniej więcej 12 godzin. Zamarynowane mięso kładziemy na ruszcie razem z cytryną i papryczką chili wyjętymi z marynaty. Co jakiś czas odwracamy kurczaka. Podajemy z upieczonymi skórkami cytryny, papryczką chili i świeżą natką pietruszki. Mięso skrapiamy sokiem z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Quiche lorraine
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Chorizo w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Naleśnikowe cannelloni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.