Anne Burrell

Kurczak po mediolańsku


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kurczak po mediolańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 filiżanka mąki

2 jaja lekko ubite z 1 łyżką wody

1 ½ filiżanki bułki tartej panko lub innej grubo zmielonej

½ filiżanki startego parmezanu

4 nieduże piersi ekologicznie hodowanego kurczaka przecięte poziomo na pół i delikatnie rozbite (powinny mieć grubość ok. 60 mm)

sól

oliwa extra vergine

1 łyżka masła

 

 

Przygotowanie:


Przygotuj trzy talerze do panierowania. Wypełnij jeden mąką, drugi lekko ubitymi jajami, a trzeci bułką tartą i parmezanem. Posól filety. Używaj jednej ręki do suchych składników, a drugiej do płynnych. Pokryj panierką każdy filet: obtocz lekko w mące, zanurz w jajkach i na koniec obtocz w bułce tartej. Filety w panierce ułóż na blasze i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.
Wlej około centymetra oliwy do dużej patelni. Lepiej trochę za dużo niż za mało. Rozgrzej na średnim ogniu i dodaj masło. Sprawdź temperaturę oleju, wrzucając na patelnię szczyptę mąki. Jeśli nie skwierczy, poczekaj. Sprawdź temperaturę raz jeszcze, zanurzając krawędź kotleta. Oliwa powinna delikatnie skwierczeć. Smaż kurczaka partiami z obu stron, aż będzie brązowozłoty i chrupiący, około 4-5 minut. Nie smaż zbyt wielu kotletów naraz, bo kurczak będzie tłusty i rozmokły. Po usmażeniu ułóż kotlety na ręczniku papierowym do osączenia. Dopraw solą. Możesz umieścić je w piekarniku rozgrzanym do niskiej temperatury, by nie ostygły, kiedy będziesz smażyć kolejne partie.
Do kurczaka podaj endywię z cebulką.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.