Si King

Kurczak po marylandzku z placuszkami z kukurydzy i bananami w w boczku


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Kurczak po marylandzku z placuszkami z kukurydzy i bananami w w boczku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 piersi kurczaka ze skórą

4 banany

8 dużych

cienkich plasterków boczku

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać w dużej misce sos sojowy z roztartym czosnkiem, imbirem i podgrzanym miodem. Włożyć piersi kurczaka, wymieszać, by mięso równo pokryło się marynatą. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. Przed podaniem kurczaka osączyć z marynaty i usmażyć (można też upiec). Obrane banany owinąć plasterkami boczku i piec w goracym piekarniku, aż boczek będzie chrupiący. Zrobić dość gęste ciasto z mąki, wody, mleka i jajka. Porządnie roztrzepać trzepaczką lub wybić drewnianą łyżką. Dodać osączone ziarna kukurydzy, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać po łyżce ciasta na każdy placuszek. Smażyć na złoto z obu stron.
Kurczaka podawać z placuszkami i bananami w boczku.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.