Kurczak po kijowsku z groszkiem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 52)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska

Kurczak po kijowsku z groszkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 piersi kurczaka

160 g miękkiego masła

2 rozgniecione ząbki czosnku

ćwierć filiżanki natki pietruszki

2 łyżeczki soli

pół łyżeczki pieprzu

 

Panierka:

100 g mąki

2 jajka

100 ml mleka

400 g bułki tartej

oliwa

 

Groszek:

pół posiekanej cebuli

2 rozgniecione ząbki czosnku

oliwa

ćwierć filiżanki listków mięty

2 łyżki rozmarynu

200 g świeżego groszku

sól i pieprz

filiżanka wody

Przygotowanie:

Wymieszać masło, czosnek i natkę pietruszki. Uformować wałeczek, owinąć w folię i zamrozić.
Piersi kurczaka naciąć i nafaszerować zmrożonym masłem z czosnkiem i pietruszką. Obtoczyć w mące, jajkach rozmąconych z mlekiem i bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Przełożyć do piekarnika i piec 8-12 minut. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać groszek, miętę, rozmaryn i filiżankę wody. Ugotować do miękkości, następnie przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kurczakiem.

powrót

Podobne przepisy

Bigos
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Terrine z wieprzowiny
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.