Kurczak po hiszpańsku

Przepis z programu Kocioł w kuchni (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak po hiszpańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ½ łyżki oliwy z oliwek

4 udka z kurczaka

sól i pieprz do smaku

1 łyżka przyprawy kajuńskiej

1 cebula

drobno pokrojona

1 szklanka czerwonych pomidorów koktajlowych

1 szklanka żółtych pomidorów koktajlowych

1 czerwona papryka

pokrojona w drobna kostkę

1 całe tajskie chili

3 ząbki czosnku

drobno posiekane

1 liść laurowy

¾ szklanki białego wina

½ szklanki bulionu z kurczaka

6 świeżych gałązek oregano

1 szklankę połówek marynowanego karczocha

odsączonego

½ szklanki czarnych oliwek bez pestek

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190ºC. Na średnim ogniu postaw patelnię, którą można wkładać do piekarnika i wlej na nią oliwę z oliwek. Rozgrzewaj oliwę przez około minutę. Przypraw kurczaka solą i pieprzem. Połóż kurczaka na patelni skórą do dołu i smaż przez około 4 minuty, lub do momentu, aż skóra będzie złotobrązowa. Następnie przewróć mięso na drugą stronę, wyjmij i osusz na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Hojnie posyp kurczaka po obu stronach przyprawą kajuńską. Zmniejsz ogień i wrzuć na patelnię cebulę, pomidory, paprykę, chili, czosnek i liść laurowy. Całość duś przez 2-3 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj białe wino i wywar z kurczaka. Umieść kurczaka w patelni z sosem, posyp po wierzchu liśćmi oregano i kawałkami karczocha. Dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Włóż do piekarnika na 35-40 minut, lub do momentu, aż soki z mięsa będą klarowne. Wyjmij kurczaka z piekarnika i odstaw na 10 minut. Całość udekoruj czarnymi oliwkami i listkami oregano.

powrót

Podobne przepisy

Grandos nachos
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Spring rolls z indykiem w sosie barbecue
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tournedos a la Rossini
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bigos z wędzoną śliwką i śliwowicą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.