Kurczak po hiszpańsku z pieczonymi ziemniakami z boczkiem

Kurczak po hiszpańsku z pieczonymi ziemniakami z boczkiem
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Basia Ritz. Kuchnia z sercem
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
4 czerwone cebule
2 duże ząbki czosnku
1 mała czerwona chili (opcjonalnie)
½ papryki zielonej
½ papryki żółtej
½ papryki czerwonej
6 dojrzałych dużych pomidorów (ok. 1,2 kg)
4 piersi z kurczka (á ok. 150 g)
60 g migdałów (obranych ze skórki)
125 ml białego wytrawnego wina (można zastąpić wywarem drobiowym lub warzywnym)
garść czarnych oliwek
garść zielonych oliwek
2-3 garści posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
słodka papryka w proszku
3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

Pieczone ziemniaki
4-6 ziemniaków sałatkowych (nierozgotowujących się)
ok. 30 g zimnego masła
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa
4 plastrów bekonu (cienkich)
2 – 3 łyżki gęstej śmietany do deserów (30%)
garść startego sera (np. Grana Padano)

dodatkowo
papier do pieczenia
trochę oleju

Przygotowanie:
Przygotować ziemniaki: piekarnik rozgrzać do 175°C (funkcja góra/dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i papier posmarować olejem. Ziemniaki dokładnie umyć (jeżeli trzeba szczoteczką. Nie obierać!). Umyte ponacinać w plastry grubości ok. 3 mm (ważne: nie przekrawać ziemniaka do końca, zostawić ok. 2 mm na dole). Malutkie płatki masła ułożyć w co drugą szczelinę. Ziemniaki ułożyć na blasze, oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W wolne szczeliny wcisnąć pokrojone w kawałki plastry boczku. Piec ok. 60 minut (do miękkości). Przed końcem pieczenia posmarować ziemniaki śmietaną doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową i oprószyć startym serem. Włączyć funkcję grilla i podpiec do roztopienia i zezłocenia sera.
Przygotować kurczaka: Piekarnik rozgrzać do 175°C (funkcja góra / dół). Cebule i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Chili posiekać. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę.
Paprykę umyć i pokroić w grubą kostkę. Piersi umyć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić na niej mięso smażąc z każdej strony ok. 3 – 4 minut. Piersi przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.
Migdały wrzucić na patelnię z tłuszczem (tą samą, na której był smażony kurczak) i zrumienić. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać paprykę, podsmażyć, dodać czosnek, chili, wino i pomidory, doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu ok. 6-8 minut. Pod koniec gotowania dodać oliwki, posypać natką pietruszki, wymieszać. Podawać z ziemniakami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA