Kurczak po francusku z liśćmi rzepy, kwinoą i smażonymi pomidorami

Kurczak po francusku z liśćmi rzepy, kwinoą i smażonymi pomidorami
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przygotowanie:



Składniki:
6 surowych polędwiczek z piersi kurczaka
240 ml pinot grigio
2 łyżki masła
mąka (do obtoczenia i zasmażki)
2 pokrojone w kostkę pomidory „plum”
3 jaja
oliwa
sok z 2 cytryn
1,5 l wywaru drobiowego
200 g czerwonej kwinoi
2 pęczki liści młodej rzepy
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
3 łyżki natki pietruszki 

sól (do smaku)

Przygotowanie:
Jeśli używasz całe piersi kurczaka, a nie polędwiczki, musisz przeciąć je na pół. Rozbij, aż uzyskasz cienkie plastry. Obtocz je w mące, a potem zanurz w jaju. Usmaż na oliwie na rozgrzanej patelni (ogień średni do silnego). Wymieszaj 720 ml wywaru, sok z cytryny, wino i natkę pietruszki. Doprowadź do wrzenia. Gotuj kwinoę przez 15 minut w reszcie wywaru. Usmaż liście rzepy z czosnkiem na oliwie, potem przykryj i duś, aż osiągną pożądaną miękkość. Wymieszaj masło z mąką i zagęść tym wywar. Smaż pomidory z masłem i czosnkiem, aż będą miękkie. Gdy kurczak się usmaży, wyjmij go z oliwy, polej sosem i przyrumień pod grillem. Nałóż kwinoę wymieszaną z pomidorami i liśćmi rzepy. Dopraw solą do smaku.

© 2012 Lucia Palmieri

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA