Delia  Smith

Kurczak po baskijsku


Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Kurczak po baskijsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

półtorakilogramowy kurczak

podzielony na 8 kawałków

15 dag kiełbaski chorizo

pokrojonej w plasterki

2 posiekane ząbki czosnku

5 dag suszonych na słońcu pomidorów w oliwie

2 czerwone papryki

pokrojone na duże kawałki

1 duża

grubo pokrojona cebula

250 ml ryżu basmati

300 ml bulionu z drobiu

200 ml białego

wytrawnego wina

5 dag oliwek bez pestek

garść posiekanych

świeżych

mieszanych ziół

pół łyżeczki papryki w proszku

łyżka przecieru pomidorowego

pół pomarańczy

pokrojonej ze skórką w grube półplasterki

 

 

Przygotowanie:


Kawałki kurczaka obsmażamy na złocisty kolor i zdejmujemy z patelni. Wrzucamy na nią kiełbaskę, czosnek, pomidory, paprykę oraz cebulę i podsmażamy przez 5 minut, aż się zrumienią. Wsypujemy ryż i mieszamy, by ziarenka pokryły się tłuszczem. Wlewamy bulion oraz wino, dodajemy oliwki, zioła i przecier. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i wszystko razem mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki zrumienionego kurczaka i plasterki pomarańczy.
Naczynie przykrywamy. Danie możemy gotować przez godzinę na bardzo małym ogniu. Po tym czasie należy sprawdzić, czy ryż jest już miękki. Można też naczynie wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec również godzinę.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.