
Kurczak po baskijsku
Delia Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Składniki:
półtorakilogramowy kurczak
podzielony na 8 kawałków
15 dag kiełbaski chorizo
pokrojonej w plasterki
2 posiekane ząbki czosnku
5 dag suszonych na słońcu pomidorów w oliwie
2 czerwone papryki
pokrojone na duże kawałki
1 duża
grubo pokrojona cebula
250 ml ryżu basmati
300 ml bulionu z drobiu
200 ml białego
wytrawnego wina
5 dag oliwek bez pestek
garść posiekanych
świeżych
mieszanych ziół
pół łyżeczki papryki w proszku
łyżka przecieru pomidorowego
pół pomarańczy
pokrojonej ze skórką w grube półplasterki
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka obsmażamy na złocisty kolor i zdejmujemy z patelni. Wrzucamy na nią kiełbaskę, czosnek, pomidory, paprykę oraz cebulę i podsmażamy przez 5 minut, aż się zrumienią. Wsypujemy ryż i mieszamy, by ziarenka pokryły się tłuszczem. Wlewamy bulion oraz wino, dodajemy oliwki, zioła i przecier. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i wszystko razem mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki zrumienionego kurczaka i plasterki pomarańczy.
Naczynie przykrywamy. Danie możemy gotować przez godzinę na bardzo małym ogniu. Po tym czasie należy sprawdzić, czy ryż jest już miękki. Można też naczynie wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec również godzinę.
Podobne przepisy


Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
skomentuj przepis