Delia  Smith

Kurczak po baskijsku


Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Kurczak po baskijsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

półtorakilogramowy kurczak

podzielony na 8 kawałków

15 dag kiełbaski chorizo

pokrojonej w plasterki

2 posiekane ząbki czosnku

5 dag suszonych na słońcu pomidorów w oliwie

2 czerwone papryki

pokrojone na duże kawałki

1 duża

grubo pokrojona cebula

250 ml ryżu basmati

300 ml bulionu z drobiu

200 ml białego

wytrawnego wina

5 dag oliwek bez pestek

garść posiekanych

świeżych

mieszanych ziół

pół łyżeczki papryki w proszku

łyżka przecieru pomidorowego

pół pomarańczy

pokrojonej ze skórką w grube półplasterki

 

 

Przygotowanie:


Kawałki kurczaka obsmażamy na złocisty kolor i zdejmujemy z patelni. Wrzucamy na nią kiełbaskę, czosnek, pomidory, paprykę oraz cebulę i podsmażamy przez 5 minut, aż się zrumienią. Wsypujemy ryż i mieszamy, by ziarenka pokryły się tłuszczem. Wlewamy bulion oraz wino, dodajemy oliwki, zioła i przecier. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i wszystko razem mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki zrumienionego kurczaka i plasterki pomarańczy.
Naczynie przykrywamy. Danie możemy gotować przez godzinę na bardzo małym ogniu. Po tym czasie należy sprawdzić, czy ryż jest już miękki. Można też naczynie wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec również godzinę.

powrót

Podobne przepisy

Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Anyżkowe ogony wołowe
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Marynowane polędwiczki z gorgonzolą
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wołowina w najmodniejszym piwie
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Szybki stek
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kaczka w malinach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.