Kurczak pipian Rosalii Senior

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Kurczak pipian Rosalii Senior
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 kurczak (ok. 1 kg), podzielony na części

oliwa do smażenia

1 główka czosnku, podzielona na pół

1 cebula, podzielona na cztery

sól i pieprz



sos:

½ filiżanki uprażonych pestek dyni

½ filiżanki uprażonych ziaren sezamu

6 ząbków czosnku, obranych i opieczonych

4 chili guajillo, opieczone

1 chili ancho, opieczona

2 goździki

1 laska cynamonu

½ filiżanki bulionu drobiowego lub wody



tortilla kukurydziana

świeża kolendra



Przygotowanie:

Kurczak: w dużym garnku na średnim ogniu obsmażamy kurczaka na oliwie. Dodajemy czosnek, cebulę, sól, pieprz i tyle wody, żeby pokryła kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny, aż mięso zacznie odpadać od kości. Przecedzamy i odstawiamy kurczaka. Sos: w moździerzu lub blenderze ucieramy na gładką pastę pestki dyni, ziarna sezamu, czosnek, chili guajillo, chili ancho, goździki, cebulę, cynamon, sól i pieprz. Odstawiamy. Przekładamy pastę na dużą patelnię i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy kurczaka i gotujemy, podlewając mięso sosem. W razie potrzeby dolewamy bulionu, żeby rozrzedzić sos. Dekorujemy kolendrą i podajemy z ciepłą tortillą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.