Janella  Purcell

Kurczak pieczony


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Kurczak pieczony
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

cały kurczak z ekologicznej hodowli





Rosół

Wkładamy całego kurczaka do dużego garnka z czystą woda. Gotujemy powoli przez 4-6 godzin. Nie powinien wrzeć. Przecedzamy delikatnie, żeby szpik z kości nie trafił do wywaru.



Skrzydełka

Marynujemy je w tamari, miodzie, czosnku i imbirze, a następnie pieczemy. Dzieci to lubią.



Piersi

Gotujemy je w rosole. Układamy na wierzchu sałatki z fenkuł, szczypiorku, pietruszki, bazylii i rukoli. Skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Pierś z kurczaka możemy skropić też zieloną salsą zrobioną z pietruszki, bazylii, mięty, szczypiorku, anchois, kaparów, czosnku i octu ryżowego.



Udka (kurczak prowansalski)

Udka rumienimy na oliwie na patelni o grubym dnie. Odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, świeże oregano, czarne oliwki i pokrojone pomidory z puszki. Gotujemy przez kilka minut, a następnie dokładamy udka. Przyprawiamy. Wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 40 minut. Obieramy mięso z kości. Takiego kurczaka posypujemy natką pietruszki, podajemy z makaronem i kieliszkiem czerwonego wina.

powrót

Podobne przepisy

Wieże z tortilli
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Gicz jagnięca w korzennym sosie
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.