Kurczak pieczony

Kurczak pieczony
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przygotowanie:


Składniki
cały kurczak z ekologicznej hodowli


Rosół
Wkładamy całego kurczaka do dużego garnka z czystą woda. Gotujemy powoli przez 4-6 godzin. Nie powinien wrzeć. Przecedzamy delikatnie, żeby szpik z kości nie trafił do wywaru.

Skrzydełka
Marynujemy je w tamari, miodzie, czosnku i imbirze, a następnie pieczemy. Dzieci to lubią.

Piersi
Gotujemy je w rosole. Układamy na wierzchu sałatki z fenkuł, szczypiorku, pietruszki, bazylii i rukoli. Skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Pierś z kurczaka możemy skropić też zieloną salsą zrobioną z pietruszki, bazylii, mięty, szczypiorku, anchois, kaparów, czosnku i octu ryżowego.

Udka (kurczak prowansalski)
Udka rumienimy na oliwie na patelni o grubym dnie. Odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, świeże oregano, czarne oliwki i pokrojone pomidory z puszki. Gotujemy przez kilka minut, a następnie dokładamy udka. Przyprawiamy. Wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 40 minut. Obieramy mięso z kości. Takiego kurczaka posypujemy natką pietruszki, podajemy z makaronem i kieliszkiem czerwonego wina.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA