James  Martin

Kurczak pieczony w miodzie ze smażonym bananem i łodygami czosnku


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak pieczony w miodzie ze smażonym bananem i łodygami czosnku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

2 piersi kurczaka, bez skóry i kości

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1 łyżka stołowa oliwy

2 łyżki stołowe masła

1 plantain (banan skrobiowy), obrany i przekrojony wzdłuż

1 łyżeczka zmielonego cynamonu



Do podania

40 g sosu hoi sin

110 g łodyg dzikiego czosnku, blanszowanych przez 15 sekund i wrzuconych do zimnej wody

20 g miodu



Przyrządzenie

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Doprawić pierś kurczaka solą i pieprzem. Silnie rozgrzać patelnię, którą można wstawiać do piekarnika, wlać oliwę, dodać połowę masła. Gdy zacznie się pienić, położyć mięso i smażyć, raz obracając, aż będzie złocistobrązowe po obu stronach. Wstawić do piekarnika na 10-12 minut albo do chwili, gdy się upiecze. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 5 minut w ciepłym miejscu.

Rozgrzać patelnię, dorzucić resztę masła. Posypać banana cynamonem, ułożyć na patelni i smażyć przez 1-2 minuty z obu stron, aż będzie złocisty i miękki. Dorzucić twardsze, żółte łodygi czosnku i smażyć przez chwilę. Ułożyć usmażonego banana, na nim podsmażone łodygi czosnku, następnie zielone, które zostały tylko zblanszowane. Polać sosem hoi sin. Podzielić mięso na 3 ukośne plastry, ułożyć na warzywach. Polać miodem.

powrót

Podobne przepisy

Wątróbka cielęca z suszonymi gruszkami i miodem pitnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gulasz z dziczyzny
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Biryani z baraniną
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.