Lucinda Scala  Quinn

Kurczak pieczony panierowany


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak pieczony panierowany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 duże jaja ubite

3 łyżki sosu tabasco

1 średnia cebula

pokrojona w grube plasterki

2 ząbki czosnku

zmiażdżone

1 kurczak (1,5 – 2 kg) podzielony na 8 kawałków

¼ szklanki mąki pszennej (tortowej)

¼ szklanki mąki kukurydzianej

¾ łyżeczki soli

¼ łyżeczki słodkiej papryki

⅛ łyżeczki ostrej papryki

¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

do posmarowania

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać w dużej misce jaja, tabasco, cebulę i czosnek. Włożyć kurczaka, dobrze wymieszać. Przykryć, wstawić do lodówki co najmniej na godzinę (do 8 godzin). Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni. Włożyć do niego blaszkę do pieczenia. Wymieszać w średniej misce mąkę pszenną i kukurydzianą, sól i paprykę. Wyjmować kawałki kurczaka z marynaty, obtaczać w panierce. Układać kawałki kurczaka na rozgrzanej blaszce. Piec 20 minut. Lekko posmarować każdy kawałek oliwą. Piec dalej 30-40 minut, smarując co 10 minut oliwą, aż będzie ciemnozłoty. Wyjąć kurczaka, odstawić na chwilę. Podawać natychmiast lub w temperaturze pokojowej.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.