Kurczak mole

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Kurczak mole
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

duży kurczak podzielony na kawałki

14 suszonych chili ancho (mulato albo pasilla)

150 g zblanszowanych migdałów

150 g posiekanej cebuli

5 rzymskich pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych

100 g rodzynek bez pestek

2 łyżki sezamu

posiekany ząbek czosnku

pół łyżeczki mielonego cynamonu

pół łyżeczki mielonych goździków

pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry

pół łyżeczki anyżu gwiazdkowego

sól

ćwierć łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

łyżeczka mielonego białego pieprzu

100 g słoniny

400 ml bulionu z kurczaka

150 g niesłodzonej czekolady

1/3 filiżanki sosu pomidorowego

łyżeczka wędzonej papryki

Przygotowanie:

Kurczaka gotować przez 40 minut. Chili i migdały namoczyć w wodzie.
Zmiksować migdały, chili, czosnek, cebulę, pomidory i rodzynki. Dodać kolendrę i pieprz.
Stopić połowę słoniny. Mieszając podsmażyć na niej przygotowaną pastę. Dodać cynamon, goździki i anyż. Wlać bulion, sos pomidorowy i gotować przez kilka minut. Dołożyć czekoladę i wędzoną paprykę.
Stopić resztę słoniny i usmażyć osuszonego kurczaka. Zalać sosem i gotować na małym ogniu przez pół godziny. Przed podaniem posypać sezamem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.