James  Martin

Kurczak miodowo-cytrynowy i sałatka pasterza


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak miodowo-cytrynowy i sałatka pasterza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki dania z kurczaka
1 łyżka stołowa oliwy

1,6 kg kurczaka, podzielonego na 8 porcji lub same podudzia

1 pokrojona, czerwona cebula

12 obranych, całych ząbków czosnku

1 cytryna, pokrojona na cząstki

175 ml wywaru drobiowego

125 g miodu

garść liści świeżego oregano



Składniki sałatki pasterza

400 g ciecierzycy w puszce, opłukanej i odcedzonej

150 g pokruszonej fety

mała garść świeżej natki pietruszki

2 przekrojone na pół ogórki, posiekane

1 zielona papryka, bez nasion, posiekana

50 g czarnych oliwek, bez pestek i podzielonych na pół

3 łyżki stołowe oliwy

1 łyżka stołowa soku z cytryny

sól morska

świeżo zmielony, czarny pieprz



Przygotowanie kurczaka

Na silnym ogniu rozgrzać dużą patelnię. Wlać oliwę, nałożyć mięso i smażyć 5 minut, aż będzie złociste. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Zmniejszyć płomień do średniego, wrzucić cebulę, smażyć minutę. Dodać czosnek, smażyć minutę. Dołożyć mięso i cytryny. Wlać wywar i miód, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić przez 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć porcje kurczaka, ułożyć na blasze. Zwiększyć płomień pod sosem i gotować bez przykrycia przez kwadrans, żeby zgęstniał. Wstawić mięso na 5 minut pod grill. Ułożyć na półmisku, polać sosem, posypać oregano.



Przygotowanie sałatki

W dużej misce wymieszać delikatnie ciecierzycę, fetę, natkę, ogórek, paprykę i oliwki. W miseczce utrzeć oliwę z sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem, wymieszać. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety schabowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szaszłyk z polędwicy wołowej na warzywach z rusztu
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.