Kurczak maślany

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kurczak maślany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na marynatę tikka:

3-4 łyżeczki soku z cytryny

110 ml greckiego jogurtu

2 duże ząbki czosnku, starte

10 g świeżego imbiru, obranego i startego

¼-½ łyżeczki czerwonej mielonej chili

½ łyżeczki mielonej papryki, dla koloru

1 ½ łyżeczki mielonego kminu

1 łyżka oleju



Na curry:

6 udek z kurczaka bez kości

20 g imbiru, obranego i grubo posiekanego

8 ząbków czosnku, obranych i grubo posiekanych

2 łyżki oleju

80 g masła

2 strączki czarnego kardamonu

4 pączki goździka

8 strączków zielonego kardamonu

500 g pomidorów, zmiksowanych na piure

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2-4 małe zielone chili, w całości, ale nakłute

80-100 ml kwaśnej śmietany

1 łyżeczka cukru (lub do smaku)

¼ łyżeczki mielonej czerwonej chili (lub do smaku)

1 łyżeczka liści kozieradki, roztartych palcami na proszek (niekoniecznie)

1 łyżeczka garam masali



Do podania:

1 mała garść liści kolendry

chlebek naan albo maślane parathy



Przygotowanie:

Marynata: połącz wszystkie składniki na marynatę, dopraw 1 łyżeczką soli. Dodaj kurczaka i odstaw do lodówki na dłuższy czas, najlepiej na noc. Przed gotowaniem wyjmij i ogrzej do temperatury pokojowej.



Curry: zmiksuj czosnek z imbirem, dodając odrobinę wody. Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzej olej i połowę masła. Wrzuć przyprawy w całości i kiedy zaczną skwierczeć, dodaj pastę z czosnku i imbiru. Smaż, aż woda wyparuje, a czosnek stanie się ziarnisty. Dodaj pomidory i koncentrat. Gotuj, aż powstanie pasta, od której oddzieli się olej – powinno to zająć 20 minut. Rumień pastę na małym ogniu, często mieszając, 6-8 minut lub do momentu, gdy wyraźnie ściemnieje. Wlej 250 ml wody, zagotuj. Przetrzyj przez sito. Odciśnij jak najwięcej płynu, a części stałe wyrzuć. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni C, najlepiej włącz opiekanie. Na blasze wyłożonej folią aluminiową połóż kurczaka. Piecz 8 minut na najwyższej półce, aż mięso się podpiecze. Wyjmij z piekarnika. Pokrój albo podrzyj mięso na spore kawałki. Rozgrzej pozostałe masło i dodaj zieloną chili. Dodaj sos, nieco soli, wodę i gotuj 3-4 minuty. Wmieszaj kurczaka, śmietanę, cukier, mieloną chili i tyle mielonej papryki, by otrzymać kolor, jaki ci odpowiada. Dodaj liście kozieradki i garam masalę. Gotuj, mieszając, 4-5 minut lub do czasu, aż kurczak dojdzie, a sos stanie się cudownie kremowy. W razie potrzeby dodaj nieco wody. Spróbuj i dopraw solą, cukrem albo śmietaną. Udekoruj kolendrą i podaj z parathą.



powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina w mleku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Plastry polędwicy wołowej z karmelizowanymi szalotkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak cytrynowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.