Adam Chrząstowski

Kurczak marynowany w jogurcie z korzennymi przyprawami i salsą z opiekanej papryki i pomidorów na paskach cukinii


Przepis z programu Adam na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 16811

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 g piersi z kurczaka

1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego

2 łyżki mielonej curry

2 łyżki drobno siekanego świeżego imbiru

½ łyżeczki pieprzu cayenne

½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

3 łyżki miodu

sól

2 średnie cukinie

1 czerwona papryka

15 pomidorków koktajlowych

½ czerwonej cebuli

sok z 1 cytryny

2 łyżki siekanej natki pietruszki

2 łyżki siekanej świeżej mięty

½ szklanki oliwy

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Piersi z kurczaka kroję w paski o grubości ok. 1 cm i solę. Do jogurtu dodaję curry, imbir, pieprz cayenne, gałkę, sól i miód. Dokładnie mieszam i dodaję do kurczaka. Ponownie wszystko mieszam i odstawiam na minimum 1 godzinę do zamarynowania. Cukinie kroję w podłużne paski, solę i lekko opiekam na ruszcie. Paprykę opiekam mocno, tak by skórka na niej sczerniała. Paprykę, pomidorki i cebulę kroję w kostkę, dodaję sok z cytryny, miętę i natkę pietruszki. Wszystko przyprawiam i mieszam z oliwą. Paski cukini mieszam z salsą. Zamarynowane mięso nadziewam na namoczone patyczki do szaszłyków i opiekam na niezbyt gorącym ruszcie. Podaję z paskami cukinii w salsie.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.