Kurczak Marka z papają

Kurczak Marka z papają
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 500 g piesi kurczaka
  • 1-2 papaje
  • pokrojone w kostkę
  • 4 liście mirtu cytrynowego
  • garść nasion akacji australijskiej
  • nieco masła i oliwy (do smażenia)
  • ½ pomarańczy
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • sól (do smaku)
  • 2 garście liści szpinaku
  • oliwa (do podania)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Papaję zmiksuj na gładką masę. Włóż do niej kurczaka na kilka godzin. Dzięki temu mięso będzie miękkie i aromatyczne. Na suchej patelni praż przez kilka minut nasiona akacji. Rozetrzyj je w moździerzu. Lekko rozgnieć liście mirtu. Na patelni, podgrzej na średnim ogniu masło i oliwę. Połóż kawałki kurczaka. Smaż, aż będą złociste. Zajmuje to ok. 12 minut, po 6 na jedną stronę. Posyp nasionami akacji i dorzuć liście mirtu cytrynowego. Wyciśnij sok z pomarańczy. Dopraw solą. Wyłącz gaz, pozostaw na 3-5 minut. Na drugiej, rozgrzanej patelni, podsmaż na oliwie czosnek i szpinak. Ułóż na talerzu szpinak, połóż na tym kurczaka, polej oliwą, aby połączyć aromaty i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA