Jan i Jakub   Kuroniowie

Kurczak Marengo


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak Marengo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kurczak (ok 1,5 kg)

3 duże dojrzałe pomidory (500 – 700 g)

200 g małych pieczarek

ok. 20 zielonych oliwek bez pestek

250 ml białego wytrawnego wina

250 ml bulionu drobiowego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

30 g masła

30 g mąki

50 g oleju

ząbek czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy na części, doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju na małym ogniu. Wyjmujemy kawałki kurczaka na półmisek i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do rondla z wytworzonym sosem wrzucamy obrane, pokrojone pomidory, posiekany ząbek czosnku, dolewamy wino, bulion i dusimy. Dodajemy oczyszczone małe pieczarki (najlepiej w całości) i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt rzadki doprawiamy go zasmażką z masła i mąki. Dorzucamy oliwki i kawałki kurczaka wstawiamy na 10 minut do piekarnika.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w stylu trynidadzkim
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Schab duszony w sosie miodowo-migdałowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczę w estragonie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.