Kylie Kwong

Kurczak kung po


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Kurczak kung po
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600g filetów z udka kurczaka

pokrojonych w 1cm kostkę

2 łyżki skrobi kukurydzianej

2 łyżki wina ryżowego

2 łyżki oleju arachidowego

10 suszonych małych czerwonych chili

2 łyżki oleju arachidowego. dodatkowo

5cm kawałek imbiru

pocięty w zapałkę

1 łyżka brązowego cukru

½ szklanki prażonych niewolonych orzechów ziemnych

2 łyżki jasnego sosu sojowego

szczypta zmiażdżonego pieprzu seczuańskiego i soli

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj w misce kurczaka, skrobię kukurydzianą i wino ryżowe. Przykryj i odstaw do lodówki na 1 godzinę. Wlej olej i wrzuć chili do zimnego woka i postaw go na małym ogniu. Smaż przez jakieś 1 ½ minut, aż chili zaczną trochę ciemnieć. Od razu wyjmij chili łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy, żeby odciekły. Zostaw w woku nasączony smakiem chili olej i zwiększ ogień. Wrzuć do woka połowę kurczaka i smaż go przez 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową. Wlej dodatkowy olej, rozgrzej, wrzuć resztę kurczaka i również smaż przez 3 minuty. Dodaj wcześniej usmażonego kurczaka, imbir i odłożone chili i smaż przez 30 sekund. Dodaj cukier i smaż przez 30 sekund. Dodaj orzeszki ziemne, sos sojowy i ocet i smaż przez kolejne 30 sekund. Podawaj od razu posypane pieprzem syczuańskim i solą.

powrót

Podobne przepisy

Bollito misto
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Hamburger doskonały
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Suszone morele faszerowane korzenną jagnięciną
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Szaszłyki z kurczaka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.