Kurczak Kung Pao

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Kurczak Kung Pao
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki dania:

1 czerwona papryka bez nasion, pokrojona w kostkę

1 zielona papryka bez nasion, pokrojona w kostkę

1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę

3 dymki, cienko pokrojone

1 miarka (ok. 100 g) kiełków fasoli mung

2 piersi kurczaka bez kości, pokrojone na 2,5 cm kawałki

3 łyżki skrobi kukurydzianej



Składniki sosu:

2 łyżki sosu ostrygowego

2 łyżki sosu sojowego

1 czubata łyżka brązowego cukru

250 ml bulionu drobiowego

4 łyżki octu z wina ryżowego

1 łyżka skrobi kukurydzianej



Do smażenia:

olej arachidowy

1 łyżeczka ziaren pieprzu syczuańskiego albo płatków chilli

6 pokrojonych ząbków czosnku

5 cm kawałek imbiru, posiekany



Przygotowanie:

Przygotuj warzywa i ułóż na półmisku w kolejności dodawania do woka. Kawałki kurczaka obtocz w skrobi. Wstaw do lodówki. Wlej do słoika wszystkie składniki sosu, dokładnie zakręć i potrząsaj, aż powstanie gładki sos. Wok albo dużą patelnię rozgrzej na silnym ogniu. Wlej nieco oleju i gdy zacznie dymić, dorzuć pieprz syczuański. Smaż przez chwilę, dodaj imbir i czosnek. Smaż, mieszając przez 1 minutę. Dorzuć kurczaka. Smaż, mieszając, aż będzie złocistobrązowy. Dorzuć papryki i seler. Smaż, mieszając przez 2-3 minuty, dolej sos. Smaż, mieszając, aż zgęstnieje. Dorzuć kiełki i dymkę, wymieszaj.



Michael Smith



powrót

Podobne przepisy

Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cevapcici z sałatką szopską
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina po prowansalsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.