Jamie  Oliver

Kurczak jerk à la Levi Roots i placki z jalapeño


Przepis z programu Ucztowisko Jamiego 1
trudność: brak

Kurczak jerk à la Levi Roots i placki z jalapeño
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

1 łyżka jagód ziela angielskiego

1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

1 łyżka suszonych płatków chili

1/2 łyżki cukru muscovado

2 łyżki płynnego miodu

kilka gałązek natki pietruszki

kilka gałązek kolendry

2 papryczki Scotch bonnet

ząbek czosnku

kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno pokrojony

2 dymki, pokrojone drobno

oliwa

4 udka kurczaka z wolnego chowu

piwo, do podlewania (opcjonalnie)

1 limonka



Składniki na placki

250 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego plus trochę do podsypywania

250 g odtłuszczonego jogurtu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 papryczka jalapeño, pokrojona cienko w poprzek



Przygotowanie:

W moździerzu ubić ziele angielskie, pieprz i płatki chili na proszek, wymieszać z cukrem i miodem. Posiekać drobno natkę pietruszki i kolendrę oraz czosnek, papryczki Scotch bonnet i imbir, dodać do przypraw i rozetrzeć. Dodać zielone części dymki i wlać sporo oliwy, wymieszać. Wyłożyć marynatę na kurczaka i porządnie ją wmasować. Można to zrobić w gumowych rękawiczkach, bo papryczki Scotch bonnet są naprawdę ostre. Odstawić kurczaka do lodówki na co najmniej 1 do 2 godzin, a najlepiej na noc.



Kurczaka ułożyć skórą do dołu na średnio rozgrzanym grillu i piec 40 do 50 minut, często obracając, do momentu, kiedy skórka będzie rumiana a mięso w środku miękkie. Dobrze jest rzucić garść ziela angielskiego na rozgrzane węgle, żeby dym nabrał dodatkowego aromatu oraz polać kurczaka piwem przed końcem pieczenia. Można też piec kurczaka w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 25 do 30 minut, obracając od czasu do czasu, a następnie na koniec położyć na grillu na 5 minut, żeby skórka się przypiekła.



W czasie, kiedy kurczak się piecze, przygotujcie placki. W misce wymieszajcie mąkę, jogurt, proszek do pieczenia i sporą szczyptę soli. Kiedy wszystko się połączy, oprószcie dłonie mąką i przez chwilę wyrabiajcie ciasto na posypanej mąką powierzchni. Podzielcie ciasto na 4 części i rozwałkujcie na krążki o grubości mniej więcej 2 mm. Posypcie krążkami jalapeño i solą, przyciśnijcie dłonią, żeby przykleić je do ciasta. Oskrobcie grilla z resztek przypalonej marynaty jerk i za pomocą papierowego ręcznika posmarujcie grilla oliwą. Połóżcie placki i pieczcie je przez 2-3 minuty, raz obracając. Mają być przypieczone na złoto z obu stron.

Kiedy kurczak jest już gotowy, wyciśnijcie na niego limonkę i zdejmijcie z grilla. Można zajadać!

powrót

Podobne przepisy

Barszcz z pieczonych buraków z krokietami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.