Kurczak hyderabadi

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kurczak hyderabadi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg udek z kurczaka

1 czubata łyżka ziaren sezamowych

50 g fistaszków

1 pokrojona cebula

4 łyżki oleju

2 szczypty soli

1 łyżka imbiru

1 łyżka wyciśniętego czosnku

1½ łyżki zmielonej zielonej chili

szczypta kurkumy

1 łyżka suszonego chili

sól

1½ szklanki jogurtu

1 łyżeczka garam masali

¼ łyżeczki czarnego kminu

1 łyżeczka soku z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Na cztery łyżki oleju wrzucamy jedną pokrojoną cebulę. Solimy, smażymy pięć minut.
Dodajemy łyżeczkę imbiru, łyżeczkę utłuczonego czosnku, półtorej łyżeczki utłuczonej papryczki chili. Dosypujemy szczyptę kurkumy. Sezam i fistaszki prażymy i ucieramy na pastę. Dodajemy półtorej szklanki mleka, śmietany lub jogurtu. Dosypujemy garam masalę i dokładnie utarty czarny kmin. Wrzucamy podsmażoną cebulkę. Do tak przygotowanego sosu korma dodajemy około kilograma kurzych udek i mieszamy wszystko razem. Przykrywamy miską o takiej samej średnicy co garnek. Do miski wlewamy ćwierć szklanki wody. Gdy woda wyparuje, kurczak będzie gotowy. Tuż przed podaniem wyciskamy ćwiartkę cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Indyk w ziołach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Skrzydełka z kurczaka cytrynowo-miodowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kartacze z grzybami i kindziukiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak z chili, sezamem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
Kleftiko - jagnięcina pieczona w pergaminie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.