Kurczak gotowany w glinianym garnku

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Kurczak gotowany w glinianym garnku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kurczak o wadze około 1,5 kg

podzielony na ćwiartki

1 łyżeczka przyprawy „pięć smaków”

1 łyżka oleju z annatto

1 łyżka miodu

1 łyżka chińskiego wina ryżowego do gotowania Shaoxing

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki drobno posiekanego czosnku

1 szklanka soli kamiennej

1 kg świeżej trzciny cukrowej

w kawałkach 2 x 10 cm

2 świeże bagietki

 

 

Przygotowanie:


W dużej misce wymieszać przyprawę „pięć smaków”, olej z annatto, miód, wino do gotowania, sos rybny i czosnek. Włożyć kawałki kurczaka, obtoczyć w marynacie i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Do dużego glinianego garnka wsypać sól, na wierzchu ułożyć rusztowanie z kawałków trzciny cukrowej. Umieścić na nim kurczaka. Pod przykryciem gotować na średnim ogniu przez 40 minut. Przełożyć kurczaka na półmisek, podawać z chrupiącą bagietką.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.