Aaron Craze

Kurczak faszerowany morelami i kasztanami


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak faszerowany morelami i kasztanami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50 g suszonych moreli

100 ml Vin Santo

30 g gotowanych kasztanów

½ pęczka otartego estragonu

1 duży kurczak

bez kości

6 plastrów szpeku

oliwa

rzeżucha do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Morele moczyć w Vin Santo przynajmniej przez pół godziny, najlepiej przez noc. Namoczone morele, kasztany i estragon zmiksować na dość grubo, doprawić i odstawić. Kurczaka rozłożyć na płasko skórą do dołu i przeciąć na pół między piersiami. Mięso lekko natrzeć oliwą, posolić, posypać pieprzem i listkami estragonu. Na jednej części kurczaka ułożyć połowę szpeku zakładając plastry paskiem tłuszczu. Dzięki temu lepiej się skleją. Z połowy farszu uformować serdelek i ułożyć na szpeku.
Zawinąć kurczaka tak, by zamknąć farsz i związać sznurkiem. To samo zrobić z drugą połówką kurczaka i obie umieścić w lodówce na 1 godzinę, aby stężały. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Rozgrzać nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Kurczaka natrzeć oliwą i obsmażyć obracając, aby równomiernie się zrumienił. Przełożyć do brytfanny i piec 30 minut, aż naciśnięte mięso nie będzie się uginać. Upieczonego kurczaka zostawić na 10 minut, potem ciasno zawinąć w folię spożywczą i zostawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone w plastry opryskane oliwą i przybrane rzeżuchą.

powrót

Podobne przepisy

Gicz jagnięca w korzennym sosie
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
(odc.10)pieczeń cielęca
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nóżki kurczaka w sosie z białego wina
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.