Ricardo Larrivee

Kurczak faszerowany foie gras podany z grzybami


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kurczak faszerowany foie gras podany z grzybami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 g foie gras au torchon

125 g smalcu z kaczki lub miękkiego masła

1 kurczak

ok. 2 kg

1 łyżka stołowa bułki tartej

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Wyłóż blachę pergaminem. W mikserze wymieszaj foie gras z tłuszczem, odkładając 1 łyżkę stołową. Na desce rozłóż kurczaka i rozetnij wzdłuż kręgosłupa. Połóż go płasko na blasze. Palcami ostrożnie oddziel skórę od mięsa na piersiach i udach. Uważaj, żeby jej nie rozerwać. Wsuń masę z foie gras pod skórę równą warstwą. Wstaw do piekarnika na 2 godziny. Ustaw kratkę na środkowej półce piekarnika. Rozgrzej go do 200°C. Odłożonym tłuszczem posmaruj kurczaka i posyp tartą bułką. Dodaj sól i pieprz. Piecz godzinę i kwadrans do półtorej godziny aż do chwili, gdy termometr sonda wbity w podudzie, nie dotykający kości pokaże 82°C. Podawać: z purée ziemniaczanym i marchewkami.

powrót

Podobne przepisy

Perliczka faszerowana  kuskusem z duszonymi porami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotlety schabowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieprzowina a la dzik
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sztuka mięsa z warzywami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Baton drobiowy z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.