Bill Granger

Kurczak cytrynowy


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Kurczak cytrynowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 piersi z kurczaka

kilka łyżek mąki

olej

sól

pieprz

pół łyżeczki przyprawy „pięć smaków”

kawałek świeżego imbiru

cytryna

1/3 filiżanki miodu

2 łyżki brązowego cukru

1/3 filiżanki soku z cytryny

2 łyżki wina ryżowego Shaoxing (lub wytrawnej sherry)

kilka łyżek sosu sojowego

1/3 filiżanki wywaru z kurczaka (lub bulionu z drobiu z kostki)

parę łyżeczek skrobi kukurydzianej (lub łyżeczka mąki ziemniaczanej)

 

 

Przygotowanie:


Piersi kurczaka obtoczyć w mące, wymieszanej z solą, pieprzem i przyprawą „pięć smaków”. Obsmażyć mięso z obu stron na odrobinie gorącego oleju. Kiedy się zrumieni, przełożyć do brytfanny i piec około 8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Odkroić piętki z cytryny i pokroić w ósemki. Do rondla wlać odrobinę oleju roślinnego, wrzucić cytrynę i imbir, pokrojony w zapałki, chwilkę podsmażyć, mieszając. Dodać miód i cukier oraz sok z cytryny. Sos przez chwilę odparować, żeby nabrał konsystencji syropu. Wlać wino ryżowe i sos sojowy oraz wywar z kurczaka. Dodać parę łyżeczek skrobi kukurydzianej, rozpuszczonej w kilku łyżkach zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Mięso pokroić po skosie ostrym nożem na plastry. Powinno być wilgotne w środku, a chrupiące z zewnątrz. Polać kurczaka sosem, posypać listkami kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Cassoulet z kaczki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśnikowe cannelloni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Polędwiczki z sarny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Skrzydełka z kurczaka cytrynowo-miodowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Plastry polędwicy wołowej z karmelizowanymi szalotkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Steki z sarniny z żurawinowym sosem cumberland
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.