Kurczak curry z jabłkami

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak curry z jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ szklanki posiekanej cebuli

3 ząbki czosnku

pokrojone na plasterki

1 cm świeżego obranego imbiru

1 chili (według uznania)

2 łyżki oleju roślinnego

½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego

1 szklanka przecieru pomidorowego albo krojonych pomidorów z puszki

¼ szklanki tłustego naturalnego jogurtu

1 łyżeczka mielonej kolendry

½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

½ łyżeczki mielonej kurkumy

¼ łyżeczki mielonego pieprzu kajeńskiego (według uznania)

¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

4 całe goździki

2 całe gwiazdki anyżu

8 udek kurczaka

bez kości i skóry

sól

1½ szklanki obranych i pokrojonych w kostkę twardych jabłek

1/3 szklanki prażonych niesolonych orzechów nerkowca

1 łyżka soku z cytryny lub limonki

2 łyżki posiekanych świeżych liści kolendry

 

 

Przygotowanie:


Zmiksuj w malakserze cebulę z czosnkiem, imbirem (i chili) na pastę. Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Wsyp nasiona kminu i smaż 30 sekund, a następnie dodaj pastę cebulową i mieszaj około 5 minut, aż cebula się zrumieni. Dodaj pomidory i przesmaż na sporym ogniu przez 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj jogurt oraz przyprawy, stale mieszając. Dodaj udka kurczaka i lekko dopraw solą do smaku. Wmieszaj jabłka oraz orzechy nerkowca. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz płomień i duś około 30 minut, aż kurczak będzie gotowy. Jeśli sos za bardzo odparuje, dolej pół szklanki wody. Tuż przed podaniem wmieszaj sok z cytryny albo limonki oraz świeżą kolendrę. Dopraw do smaku i podaj z pachnącym ryżem jaśminowym.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.