Kurczak chow mein z grzybami

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Kurczak chow mein z grzybami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

150 g błyskawicznego chińskiego makaronu pszennego shi

olej sezamowy

300 g filetów z piersi kurczaka bez skóry

pokrojonych na cienkie plasterki

2 - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżeczka chińskiej mieszanki Pięciu Smaków

1 łyżeczka sosu chili

1 łyżka skrobi kukurydzianej

1 - 2 łyżki oleju arachidowego

1 czerwona papryka

pokrojona na plasterki

3 świeże grzyby shitake

pokrojone na plasterki

150 g kiełków fasoli mung

1 duża dymka

posiekana

2 łyżki jasnego sosu sojowego

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj makaron we wrzątku, w ciągu 2 - 3 minut, aby tylko zmiękł (al dente). Odsącz, przepłucz pod strumieniem zimnej wody i ponownie odsącz. Skrop odrobiną oleju sezamowego i przemieszaj – to zapobiegnie sklejaniu się klusek. Przełóż kawałki kurczaka do miski, dopraw ciemnym sosem sojowym, mieszanką Pięciu Smaków i sosem chili. Dobrze wymieszaj, a na koniec lekko oprósz mięso skrobią kukurydzianą. Rozgrzej wok na dużym ogniu, wlej olej arachidowy i stale mieszając usmaż kurczaka w 3 - 4 minuty. Dodaj czerwoną paprykę oraz grzyby shitake i smaż jeszcze przez 1 minutę, a następnie dodaj kiełki fasoli i dymkę. Po 30 sekundach wmieszaj ugotowany makaron i dopraw jasnym sosem sojowym, kilkoma kroplami oleju sezamowego oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Sztrukle z nadzieniem serowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti carbonara
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.