Kurczaczki w piwie z puree selerowym

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kurczaczki w piwie z puree selerowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

duży, kilogramowy seler

sok z połowy cytryny

ćwierć miarki mleka

listek laurowy

łyżeczka soli

3 łyżki masła

ćwierć miarki śmietany

pieprz

 

Drób:

2 przepołowione młode kurczaki

sól i pieprz

2 główki czosnku podzielone na ząbki i obrane.

125 g boczku

4 listki laurowe

2 pocięte gałązki rozmarynu

łyżka jagód jałowca

pół litra piwa

 

 

Przygotowanie:

Przygotowanie puree:
Obrać seler i pokroić w kostki o boku 2,5 cm. Do dużego garnka wlać sok z cytryny, mleko, 2 litry wody, posolić, wrzucić listek laurowy, zagotować i trzymać na wolnym ogniu, aż seler stanie się bardzo miękki.
Odcedzić, zachowując miarkę płynu. Usunąć listek laurowy. Zmieszać seler z masłem i śmietaną, następnie zmiksować, dodając tyle płynu, by uzyskać gładką konsystencję. Posolić, popieprzyć i trzymać w cieple.


Przygotować drób:
Rozgrzać piekarnik do 230ºC. Przyprawić kurczęta solą i pieprzem, ułożyć w jednej warstwie na blasze. Obłożyć je czosnkiem, boczkiem, zieleniną i posypać jagodami jałowca. Wlać piwo.
Piec przez kwadrans. Przewrócić mięso i piec kolejny kwadrans. Jeszcze raz przewrócić i piec kolejny kwadrans. Mięso powinno być miękkie i lepkie od lekko skarmelizowanych soków. Gdyby mięso doszło, a zostało zbyt dużo sosu, odłożyć kurczęta w ciepłe miejsce i odparować płyn. Mięso podawać polane sosem ze wszystkimi składnikami.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak satay
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Jagnięcina duszona z fasolką flażolet
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pasztet z kaczych wątróbek
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cevapi z carpaccio z arbuza i serem feta
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Pieczony udziec jagnięcy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.