Jacques Pépin

Kulki serowe z piniolami


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Kulki serowe z piniolami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: około 18 małych kulek



Przygotowanie

Około ¾ szklanki pinioli rozsypać na blasze do pieczenia. Prażyć w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 6 do 8 minut, aż lekko się zrumienią. Odstawić na bok do przestygnięcia. Wybrać jeden lub kilka gatunków miękkiego sera pleśniowego jak na przykład camembert. Skroić skórkę. Połamać na kawałki o boku 2,5 cm w takiej ilości, aby uzyskać 1 szklankę. Przełożyć do malaksera. Dodać ½ szklanki kawałków o boku 2,5 cm obranej gruszki lub jabłka, 2 łyżki suszonych żurawin oraz po ¼ łyżeczki soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Miksować, aż składniki się połączą i zaczną się lepić, ale pozostaną widoczne jeszcze całkiem duże kawałki sera i owocu. Masę podzielić na 18 porcji - po około 2 łyżeczki. Uformować małe kulki. Obtoczyć w prażonych piniolach. Do czasu podania przechowywać w lodówce.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Jajecznica z wrotyczem
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
(odc.06) suwlaki
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kolorowe budynie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Przekąski do aperitifu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.