Jacques Pépin

Kulki serowe z piniolami


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Kulki serowe z piniolami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: około 18 małych kulek



Przygotowanie

Około ¾ szklanki pinioli rozsypać na blasze do pieczenia. Prażyć w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 6 do 8 minut, aż lekko się zrumienią. Odstawić na bok do przestygnięcia. Wybrać jeden lub kilka gatunków miękkiego sera pleśniowego jak na przykład camembert. Skroić skórkę. Połamać na kawałki o boku 2,5 cm w takiej ilości, aby uzyskać 1 szklankę. Przełożyć do malaksera. Dodać ½ szklanki kawałków o boku 2,5 cm obranej gruszki lub jabłka, 2 łyżki suszonych żurawin oraz po ¼ łyżeczki soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Miksować, aż składniki się połączą i zaczną się lepić, ale pozostaną widoczne jeszcze całkiem duże kawałki sera i owocu. Masę podzielić na 18 porcji - po około 2 łyżeczki. Uformować małe kulki. Obtoczyć w prażonych piniolach. Do czasu podania przechowywać w lodówce.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Jajka po baskijsku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
(odc.02)pure z fasoli z sardelami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ser typu camembert marynowany w oleju
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia czeska
Omlet z ziemniakami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.