Kulfi miętowo-pistacjowe

Kulfi miętowo-pistacjowe
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 15 g świeżej mięty
  • 250 g miałkiego cukru
  • 60 g orzeszków pistacjowych
  • 3 strączki zielonego kardamonu
  • 200 ml śmietany kremówki
  • puszka zagęszczonego mleka (410 g)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Miętę z cukrem utrzyj w dużym moździerzu na miazgę, żeby wydobyć aromat. Owiń orzeszki pistacjowe i strąki kardamonu czystą ściereczką do naczyń, rozbij wałkiem i usuń łupiny. Ubij na sztywno śmietanę kremówkę w dużej misce. Wlej zagęszczone mleko i delikatnie przemieszaj, nie usuwając całego powietrza ze świeżo ubitej śmietany. Teraz wmieszaj orzechy i cukier z miętą. Jeśli masz maszynkę do lodów ukręć masę tak, żeby była na wpół zmrożona, ale miękka. Rozłóż lody do pojemniczków, wbij patyczki i wstaw do zamrażarki, żeby się zestaliły.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA