Aaron Craze

Kulfi miętowo-pistacjowe


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kulfi miętowo-pistacjowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15 g świeżej mięty

250 g miałkiego cukru

60 g orzeszków pistacjowych

3 strączki zielonego kardamonu

200 ml śmietany kremówki

puszka zagęszczonego mleka (410 g)

 

 

Przygotowanie:


Miętę z cukrem utrzyj w dużym moździerzu na miazgę, żeby wydobyć aromat. Owiń orzeszki pistacjowe i strąki kardamonu czystą ściereczką do naczyń, rozbij wałkiem i usuń łupiny. Ubij na sztywno śmietanę kremówkę w dużej misce. Wlej zagęszczone mleko i delikatnie przemieszaj, nie usuwając całego powietrza ze świeżo ubitej śmietany. Teraz wmieszaj orzechy i cukier z miętą. Jeśli masz maszynkę do lodów ukręć masę tak, żeby była na wpół zmrożona, ale miękka. Rozłóż lody do pojemniczków, wbij patyczki i wstaw do zamrażarki, żeby się zestaliły.

powrót

Podobne przepisy

Deser tiramisu z malinami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki pieczone w syropie z orzechami laskowymi
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Wytrawny deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Deser z miodu, moreli, orzechów włoskich i lawendy
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.