Adam Chrząstowski

Kulebiak z sandacza we francuskim cieście


Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 18459

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 g filetu z sandacza

180 g plastrów wędzonego łososia

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego

100 g selera

100 g cebuli

100 g pieczarek

100 g marchwi

½ szklanki siekanej natki pietruszki

1 łyżka oregano

8 szt. suszonych pomidorów w oliwie

1 posiekany ząbek czosnku

½ kostki masła

1 cytryna

sól

pieprz

1 roztrzepane jajko

olej

 

 

Przygotowanie:


Sandacza oczyścić z żebrowych ości i ewentualnych łusek. Przyprawić. Warzywa pokroić w słomkę. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę, dodać kolejno selera, marchew, pieczarki, posiekane pomidory, czosnek i oregano. Dusić aż będą półtwarde i dodać natkę pietruszki. Odstawić do ostudzenia. Na rozmrożony płat ciasta rozłożyć plastry łososia, na to warstwę warzyw. Na warzywa ułożyć rybę i całość zwinąć jak roladę, zakładając pod spód brzegi ciasta. Kulebiaka ułożyć na pergaminie i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 45 minut. Przed podaniem kroić w grube plastry i podawać polane gorącym masłem z sokiem z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Carpaccio z łososia i halibuta
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Steki z tuńczyka z salsą z rukoli i mango
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Karp a la Pomian
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szprotki smażone podane z dressingiem z ajranem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.