Lucinda Scala  Quinn

Kukurydziany chlebek z cheddarem


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Kukurydziany chlebek z cheddarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki kukurydzianej

1 łyżka cukru

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka gruboziarnistej soli

szczypta pieprzu kajeńskiego

1½ szklanki mleka

2 duże jajka, rozkłócone

1½ łyżki stopionego masła

1 szklanka startego cheddara

2 łyżki posiekanych marynowanych papryczek jalapeño

½ szklanki ziaren kukurydzy (mrożonych albo z puszki)



Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 220° C. W dużej misce wymieszać obydwie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól i pieprz kajeński. Wlać mleko, jajka i masło, dokładnie wymieszać. Dodać cheddar, jalapeño, kukurydzę, i wymieszać. Wlać ciasto do żeliwnej patelni o średnicy 25 cm lub do natłuszczonej kwadratowej formy do pieczenia o boku 20 cm i wygładzić powierzchnię. Piec 35 - 45 minut, aż wierzch się zrumieni, a wyjęty z chlebka patyczek będzie suchy. Pokroić chlebek na trójkąciki i podawać gorący.





Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”.



powrót

Podobne przepisy

Bakaliowe bułeczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Bułeczki orkiszowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Klasyczny chleb na zakwasie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Ciabatta bez wyrabiania
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.