Jola Słoma

Kukurydziana tarta z bryndzą i kozim serem


Przepis z programu ATELIER SMAKU bez glutenu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Kukurydziana tarta z bryndzą i kozim serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

20 dag mąki kukurydzianej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

10 dag schłodzonego masła

1/2 łyżeczki soli

4 łyżki zimnej śmietany

10 dag bryndzy

4 plastry żółtego koziego sera

8 pomidorków koktajlowych

8 śliwek kalifornijskich

2 łyżki kaparów

garść liści rukoli

 

Przygotowanie:

Przesianą mąkę kukurydzianą mieszamy z ziemniaczaną i z solą. Dodajemy schłodzone masło utarte na tarce. Rozcieramy w rękach tak, aby masło połączyło się z mąką, po czym dodajemy śmietanę i jeszcze raz mieszamy dokładnie. Dzielimy ciasto na dwie części, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny po czym lekko je rozwałkowujemy, wypełniamy nim dwie silikonowe formy do tarty (inne formy smarujemy wcześniej masłem). Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 min. Następnie wyjmujemy i na wierzchu układamy połówki pomidorków, płaską stroną do dołu, pokrojone na kawałki śliwki. Pomiędzy układamy liście rukoli. Wszystko przykrywamy pokruszoną bryndzą i kozim serem. Posypujemy kaparami i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Grzybowe ravioli
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rosti z kurkami confit
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Zupa brzadowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.