Jola Słoma

Kukurydziana szarlotka


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 7375

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka mąki kukurydzianej

1 szklanka drobnej kaszy kukurydzianej

3/4 szklanki cukru brązowego

szczypta soli

1 łyżeczka przyprawy korzennej

1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

1 kg jabłek

10 dag masła lub masła roślinnego

1 łyżka oleju do smarowania i 2 łyżki kaszki kukurydzianej do wysypania blachy

 

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą kaszkę i mąkę kukurydzianą z 1/2 szklanki cukru, solą. Obrane jabłka ucieramy na grubej tarce, mieszamy z przyprawą korzenną, kardamonem, pieprzem i resztą cukru. Na dno posmarowanej i wysypanej blachy wysypujemy 3/4 mąki z kaszą. Następnie kładziemy jabłka, potem resztę mąki z kaszą, a na wierzch kładziemy cienkie plasterki schłodzonego masła. Pieczemy ok. 30-40 min. w rozgrzanym piekarniku do temp. 180 stopni C.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.