Brygida Kosel

Krupnik


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 8039

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 litr wywaru z grzybów

½ litra wody

2 ziemniaki

½ szklanki kaszy perłowej czyli jęczmiennej

1 marchew

1 pietruszka

1 seler

 

 

Przygotowanie:


Pół szklanki kaszy wysypać na sito i dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą. Wsypać ją do wcześniej przygotowanego wywaru z grzybów. Rozcieńczyć z ½ litra wody. Gotować około 20 minut pod przykryciem, pozostawić mały otwór. Dodać starte na tarce marchewkę, pietruszkę, seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne pół godziny. Proszę pamiętać, że kasze zwiększają swoją objętość, dlatego należy uważać z jej ilością. Doprawić do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Ekspresowa zupa orientalna
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik migdałowy
Przepis z programu Dietosfera (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Zupa rybna z lanymi kluskami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa czekoladowa z karmelizowanymi bananami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z białych warzyw
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa serowa z sadzonymi jajkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.