Brygida Kosel

Krupnik


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 7971

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 litr wywaru z grzybów

½ litra wody

2 ziemniaki

½ szklanki kaszy perłowej czyli jęczmiennej

1 marchew

1 pietruszka

1 seler

 

 

Przygotowanie:


Pół szklanki kaszy wysypać na sito i dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą. Wsypać ją do wcześniej przygotowanego wywaru z grzybów. Rozcieńczyć z ½ litra wody. Gotować około 20 minut pod przykryciem, pozostawić mały otwór. Dodać starte na tarce marchewkę, pietruszkę, seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne pół godziny. Proszę pamiętać, że kasze zwiększają swoją objętość, dlatego należy uważać z jej ilością. Doprawić do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z czerwoną pastą curry i masłem orzechowym
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Ostra zupa z czarną fasolą i nachos z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zupa vichyssoise z trawą cytrynową i kolendrą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa miso
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Zupa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z czerwonej soczewicy z kurkumą
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.